mandag 6. september 2010

ALFRED WEGENER













ALFRED WEGENER var født den 1 november i 1880 i Berlin. Alfred var en tysk meteorolog og geofysiker. Han begynte å studere fysikk, astronomi og meteorologi ved et universitet i Berlin og tok doktorgrad i 1904, 24 år gammel.



ALFRED ble kjent som den som lanserte teorien om kontinentaldrift, som idag er teorien om plateteknikk.
Teorien gikk ut på at han mente at alle kontinentene en gang var et stort landområde som han kalte Pangaea. Landområdet sprakk opp for omtrent 200 millioner år siden, og kontinentene drev bort fra hverandre. Alfred såg for seg at kontinentene brøytet seg vei gjennom jordskorpa, omtrent slik isbrytere gjør gjennom havisen. Selv om Alfred ga flere gode argumenter for at Afrika og Sør-Amerika en gang hang sammen, fikk teorien liten støtte fra andre forskere fordi han ikke kunne gi en god nok forklaring på hvilke krefter som forårsaket kontinentenes drift.

I 1912-1913 dro Alfred til Grønland på en ekspedisjon for å undersøke polarværet. Det var dette som ble et vendepunkt i livet hans, for som gammel ballongfarer ble han god på undersøking av atmosfæren med værballonger. Han gjorde observasjoner som ble til hans teori om jetstrømmer i høye luftlag. Han fikk inspirasjon til å samle tankene omkring kontinentaldriftteorien som han er mest kjent for i dag, men han fant også fossiler av tropisk vegetasjon i isødet.


Alfred jobbet meste parten av livet sitt med å finne gode nok argumenter og fakta til å få bekreftet teoriene sine. Sammen med sin svigerfar gav han i 1924 ut boken "Die Klimate der geologischen Vorzeit" som betyr "Urtidens klima" på norsk. Han drev i tillegg aktivt med feltarbeid på Grønland helt frem til sin død den 2 eller 3 november 1930 under en ekspedisjon på Grønland med sin kompanjong. De ble savnet i november 1930 og likene ble ikke funnet før den 12 mai 1931. Alfred fikk selv aldri oppleve at teoriene hans ble anerkjent.


1 kommentar: