søndag 12. september 2010

DE FORSKJELLIGE LANDFORMENE

MIDTHAVSRYGG

DYPHAVSGROP


FORKASTNING


MIDTHAVSRYGGER
er den delen av jordens overflate som er yngst. Magma stiger opp og størkner til ny havbunnskorpe. Magma er svært silisisk (tyntflytende og lettsmeltet). Når det stiger opp ny smelte opp gjennom midthavsryggen og størkner, vil havbunnen som allerede eksistere bli presset ut til begge sider av midthavsryggen. Det er slik havbunnsspredning foregår og på denne måten vil havbunnen være et speilbilde om midhavsryggen.

Midthavsrygg er en lang undersjøisk fjellrygg, som går 1-3 km
over havbunnen i Atlanterhavet, det sydelige Stillehav og Indiske hav. Ryggene kan være 1500 km brede og strekke seg gjennom hele lengden av verdenshavene. På noen steder kan de bryte havflaten som vulkanøyer.


DYPHAVSGROP er en langstrakt renne på havbunnen. Det blir dannet når to havplater presser mot hverandre og den ene blir presset under den andre platen. Dette blir kalt subduksjon og er som de andre platebevegelsene mot hverandre grunnen til at jorden ikke blir større når magma kommer opp og det lages midthavsrygger. Dyphavsgropene er de aller største havdypene på jorden og den dypeste heter Marianergropen. De vanligste dyphavsgropene er opptil flere tusen kilometer lange og 3-4 km dypere enn havbunnen ellers.


FORKASTNING
er et geologisk begrep som betegner bruddflate i fjell som kan komme brått gjennom jordskjelv. Bruddflaten danner en grense mellom to fjellpartier eller to bergartsblokker som har beveget seg i forhold til hverandre.
forkastning, jordskorpebevegelse hvor en blokk beveger seg i forhold til en annen langs en vertikal eller sterkt hellende bruddsone, forkastningsflaten.

Noen typer av forkastninger:
1. Normalforkastning – hengveggen har falt i forhold til liggveggen.
2. Reversforkastning – hengveggen har blitt presset opp i forhold til liggveggen.
3. Overskyvning – thrust fault – lavvinklet reversforkasning der hengveggen er skjøvet innover liggveggen og dannet et skyvedekke over bergartene på motsatt side av forkastningen.
4. Sidelengsforkasning – strike slip fault – hengen og liggen har beveget seg horisontalt og motsatt retning i forhold til hverandre (eks: San Andreas-forkastning)



PROGRAMMET KLIKKET, DERFOR BILDENE STÅR SLIK.
(alle bildene er fra google.no og info fra wikipedia og "store norske leksikon")

1 kommentar:

  1. Tenkte kanskje du kunne ha interesse av å kikke på denne:http://paradigme.blogg.no/
    Espen:)

    SvarSlett